Scheldeslag: samenvattende video's

titelfoto video SodS

Er is veel beeldmateriaal over de Slag om de Schelde beschikbaar. Op deze website vindt u elders videoverslagen van elke dag dat deze slag duurde. Op deze pagina presenteren wij u negen filmverslagen die een volledig beeld geven van de verschillende operaties, zoals Switchback en Infatuate, die samen de Slag om de Schelde vormden.

Verschillende van deze video's zult ook aantreffen op de afzonderlijke pagina's van het het hoofdstuk Slag om de Schelde.

 

Slag om de Schelde - Aflevering 1 Bevrijding van Antwerpen


Slag om de Schelde - Aflevering 2 Bombardement op Breskens


Slag om de Schelde - Aflevering 3 Met de Slag om Woensdrecht willen de geallieerden zich de toegang tot Zuid-Beveland verschaffen.


Slag om de Schelde - Aflevering 4 De Kreekrakdam is in handen van de geallieerden. Daarmee zijn de Duitse verdedigers van Zuid-Beveland en Walcheren ingesloten.


Slag om de Schelde - Aflevering 5 Operatie Vitality De Canadezen maken zich op voor de verovering van Zuid-Beveland. Om een doorbraak te forceren een Schotse eenheid de Schelde over en landt met Buffalo’s in de rug van de Duitsers.


Slag om de Schelde - Aflevering 6. Inundatie van Walcheren. De zuidkust van Walcheren is zwaar gefortificeerd. Maar op Walcheren staan ook 200 Duitse bunkers in het land. De geallieerden nemen een rigoureus en omstreden besluit: inundatie. Voor ze Walcheren binnenvallen zetten ze het eiland eerst onder water.


Slag om de Schelde - Aflevering 7. Landing op Walcheren. Op 1 november begint met de landing op het strand bij Vlissingen Operatie Infatuate. Enkele uren later gaan ook in Westkapelle geallieerde commando’s aan wal.


Slag om de Schelde - Aflevering 8 Terwijl de landing op Walcheren plaatsvindt vallen de Canadezen de Sloedam aan, de oostelijke verbinding met Walcheren. Ook dat wordt een bittere strijd, waarbij de Schotten met Operatie Mallard de Canadezen te hulp schieten.


Slag om de Schelde -  Aflevering 9. Nasleep. Mijnenvegers maken de vaarroute vrij en - 85 dagen na de bevrijding van Antwerpen - arriveert het eerste geallieerde schip. Toch doen de Duitsers er alles aan om de bevoorrading alsnog te blokkeren.


Slag om de Schelde -  Aflevering 10. Gevolgen. Antwerpen, West-Brabant en Zeeland komen zwaar gehavend uit de strijd. 10.000 mensen zijn omgekomen bij de Slag om de Schelde, waarvan de helft burgers. En tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de hevige strijd in Zeeland zichtbaar.


Enkele afzonderlijke films, die buiten bovenvermelde serie vallen:

 

Operation Switchback - Mini documentaire
De Canadese derde infanterie divisie is na de slag om Normandië en de strijd om de havens aan het Kanaal aangekomen in Nederland. Zij hebben het bevel gekregen om het westen van Zeeuws-Vlaanderen te bevrijden en de haven van Antwerpen toegankelijk te maken; operatie Switchback gaat van start.

 

De invasie van Walcheren
Na de inname van beide Scheldeoevers resteerde nog één kolossale hindernis voordat de Antwerpse haven in gebruik kon worden genomen. Dat was het zwaar gefortificeerde eiland Walcheren aan de monding van de rivier. De strijd om dat eiland ging gepaard met het door de geallieerden onderwater zetten van grote terreindelen en de inzet van elitetroepen.

 

Strijd om de Scheldeoevers
De bevrijding van Antwerpen leidde tot een felle bijna twee maanden durende strijd om de Scheldeoevers. Bij deze slijtageslag in en om het waterrijke Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland maakten de geallieerden veelvuldig gebruik van aangepast materieel waaronder amfibische voertuigen en tot vlammenwerpers omgebouwde tanks en terreinwagens.

 

Terug hoofdpagina klein