Slachtoffers Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde kostte aan vele mensen het leven. Burgers, Duitse militairen en Geallieerden, alle drie hadden ze grote verliezen te verwerken. Verschillende bronnen maken hier melding van door aantallen te noemen. Onderstaand een aantal van zulke vermeldingen. Een meer algemene speurpagina naar oologsslachtoffers is de pagina Oorlogsslachtoffers van deze website.

Wie? Hoeveel?
Geallieerden militairen         3.231
Duitse militairen 4.250
Totaal 7.481
Burgerslachtoffers:  
Walcheren 423
Zuid-Beveland 139
Noord-Beveland 27
Tholen 3
Zeeuws-Vlaanderen 741
Noord-Brabant 156
Overige delen Nederland 50
België 744
Totaal 2.283

 Deze cijfers komen uit de notitie ‘Verliescijfers van de Strijd om de Schelde’ die op 12 april 2013 zijn gepresenteerd tijdens een lezing in het Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp. Onder de verliescijfers verstaan we doden, personen aan verwondingen overleden en vermisten. De verzamelde cijfers zijn met name gebaseerd op verlieslijsten van militairen in West-Europa welke verzameld zijn door Jan Hey (overbrengingsrapporten uit het Nationaal Archief van het Rode Kruis), documentatie uit gemeentelijke archieven, de Stichting Historisch Onderzoek WO-2 e.d.


 

In het boek 'Slagveld Sloedam', door E.R. Hoebeke, zijn lijsten opgenomen van oorlogslachtoffers, zowel burgers als (geallieerde) militairen.

I Burgerslachtoffers

Gemeente Arnemuiden: 71

Gemeente 's Heer Arendskerke: 27

Gemeente Nieuw- en St. Joosland: 26

Veel van deze slachtoffers staan vermeld op monumenten in de betreffende gemeente

 

II Omgekomen militairen

Gemeente Arnemuiden

Britten: 2

Duitsers: 148 ( deze zijn allen begraven op het Ehrenfriedhof Ysselstein (gemeente Venray)

Fransen: 20 (hoofdzakelijk op begraafplaatsen in Frankrijk begraven)

Nederlanders: 9

Russen: 2

Gemeente 's Heer Arendskerke

Amerikanen: 2

Australiërs: 1

Britten: 80

Canadezen: 41 (hoofdzakelijk begraven op de Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom)

Duitsers: 51 ( deze zijn allen begraven op het Ehrenfriedhof Ysselstein (gemeente Venray)

Fransen: 1

Nederlanders: 7

Nieuw-Zeelanders: 1

Gemeente Nieuw- en St. Joosland

Britten: 16

Duitsers: 12 ( deze zijn allen begraven op het Ehrenfriedhof Ysselstein (gemeente Venray)

Fransen: 13 (hoofdzakelijk op begraafplaatsen in Frankrijk begraven)

Nederlanders: 1

Noren: 2


Canadese leger verloor ruim 12.000 man
Tussen 1 oktober en 8 november 1944 kostten de gevechten, die tot de vrijmaking van de Westerschelde leidden, de Canadezen 12.873 man, aldus een opgave van J.L. Moulton. Bij de operaties werden 703 officieren en 12.170 andere rangen gedood, gewond of als vermist gemeld. Van dat totaal waren 355 officieren en 6012 andere militairen van Canadese nationaliteit, de overigen waren Britten, Polen,Noren, Belgen, Fransen, Nederlanders, Zuid-Afrikanen en Amerikanen, die onder Canadees commando stonden.
De verliezen van de 4th Special Service Brigade en aanvullende onderdelen, die op I november 1944 en volgende dagen in Walcheren landden, bedroegen tot 8 november 1944 - de dag van de capitulatie - 103 doden, 325 gewonden en 68 vermisten. Het ondersteuningseskader van Commander K.A. Sellar, dat 1000 man sterk was, verloor als gevolg van zijn stoutmoedige en opofferende actie bij Westkapelle 172 man aan doden en vermisten, terwijl 26 man bij de gevechten gewond raakten of een shock opliepen.
Het aantal geallieerde militairen dat van 1 t/m 8 november 1944 in Walcheren het leven verloor of gewond raakte, is niet bekend. Hetzelfde geldt voor de Duitse verliezen bij de operaties om de Scheldemonding. Tot en met 8 november werden in totaal 41.043 Duitsers in Belgisch Vlaanderen, Zeeuwsch-Vlaanderen, Zuid-Beveland, Walcheren en West Noord-Brabant gevangen genomen, waarvan ongeveer 8000 in Walcheren. De Duitse verliezen aan doden en gewonden in Walcheren worden geschat op ongeveer 700 man.
Bron: Worsteling om Walcheren ( Hen Bollen en Jantie Kuiper-Abee)


 Terug hoofdpagina2