Nederland: afzonderlijke plaatsen

Verschillende gemeenten publiceren zelf online overzichten van oorlogsslachtoffers uit hun regio. Mochten er lijsten in dit overzicht ontbreken, laat het ons weten. 

 

barakken

 

 

Antillen-Aruba

Barneveld

Bergh

Deurne

Eindhoven

Enschede

Geldermalsen  

Gouda

Heemstede

Hengelo (Gld)

Hilversum

IJmond gemeenten

Leudal

Markelo (pdf)

Muntendam

Nijmegen

Venlo

Waalwijk

West-Betuwe

Zeist

Zoetermeer

Begraafplaats Rhijnhof (Leiden)

Begraafplaats Rusthof (Amersfoort)

 

Memorial Damslachtoffers
7 mei 1945, twee dagen na de officiële beëindiging van de oorlog, zouden de bevrijders Amsterdam binnentrekken. Honderden, misschien wel een paar duizend burgers, maar ook groepen zoals padvinders, verpleegsters, Rode Kruis medewerkers, leden van de Binnenlandse Strijdkrachten trokken naar de Dam om de binnenkomst mee te maken. Die middag gaat het vreselijk mis. De positie van de leden van de Kriegsmarine die hun onderkomen hadden in de Grote Club, werd steeds benauwder; mogelijk voelden ze een dreiging door de hoeveelheid mensen die jouwden en joelden dat de oorlog voorbij was, er waren confrontaties tussen leden van de BS en de Duitsers bij het Centraal Station en op meer plaatsen in de stad…. Toen plots rond drie uur die middag een salvo schoten op de mensen gericht werd. Iedereen stoof uit elkaar, renden naar een schuilplaats, men zocht dekking achter een van de pilaren van het paleis, of sprong door een winkelruit, men werd overlopen en verdrukt door mensen die over elkaar heen vielen. Het schieten herhaalde zich.

Het waarom van de schietpartij is nooit onderzocht. Ook is er nooit vervolging ingesteld naar de daders. De Duitse soldaten worden op 9 Mei ’45 door Canadezen uit de Groote Club opgehaald en afgevoerd naar Duitsland. Met behulp van publieksparticipatie (zie plaatseensteen.nl) op 7 mei 2016 op de Dam een Memorial te onthullen met hun namen. Tot nu toe zijn 32 personen door de stichting geïdentificeerd als Damslachtoffer. Mogelijk zijn er meer doden gevallen.

 

Terug naar de startpagina

Oorlogsslachtoffers