Oorlogshandelingen

titelfoto

Natuurlijk was na de Duitse inval ons land niet alleen bezet met alle nadelige en gevaarlijke gevolgen [ zie ook het hoofdstuk Leven in bezet Zeeland ], maar ondervonden we ook dat de oorlog, de gevechtshandelingen tussen Duitsland en de Geallieerden, gewoon doorging. Veel geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitse doelen, vlogen over Zeeland. Dat leidde tot Duitse reacties. Maar ook doelen in Nederland, en dus ook in Zeeland, werden aangevallen.
Aan de bevrijding van Zeeland eind 1944 gingen in dat jaar vele gevechtshandelingen vooraf. Voor Nederland leek in september de bevrijding in zicht te komen. Ook uit Zeeland vertrokken Duitsers en Duitsgezinden hals over kop uit de provincie. Helaas was de bezetter er al snel achter dat het allemaal zo'n vaart niet liep en werd het gezag hersteld. De oorlog ging gewoon door: in een poging om steden als Londen, Parijs en ook Antwerpen te treffen, kreeg ook Zeeland te maken met het nieuwste geheime wapen van de Duitsers: de V2.
Rampzalig voor de inwoners was de beslissing van de Geallieerden om Walcheren door zware bombardementen van de Duitsers te bevrijden en zodoende de scheepvaartroute naar Antwerpen weer te kunnen gebruiken. Overigens hield deze Slag om de Schelde de Duitsers niet tegen om met kleine duikboten het gevecht op zee voort te zetten.
Op deze pagina vindt u een aantal hoofdstukken waarin u meer leest over al deze oorlogshandelingen.