Middelburg vòòr 1940

langejan2
Middelburg, ontstaan uit een rond het jaar 880 tegen de Noormannen opgeworpen burg of burcht, is concentrisch gebouwd. In het oudste gedeelte van de stad, de binnenste cirkel, ligt de Abdij. Tot 1574 was de zetel van de Norbertijnen of Premonstratensers, naar hun witte pijen ook wel witheren geheten. Vanaf 1574 zetelt het Provinciaal Bestuur in het Abdijcomplex. 

Stadhuis voor 1940

Het stadhuis dateert uit de eerste grote bloeiperiode van de handelsstad Middelburg. De 17e eeuw vormt de tweede en ontegenzeggelijk grootste bloei-tijd van Middelburg. Schepen uit de Zeeuwse hoofdstad bevaren in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) of particuliere reders de wereldzeeën en brengen hun kostbare lading huiswaarts. Ook in de 18e eeuw is er nog veel welvaart en ontstaan de vele rechte lijstgevels, die nog steeds de Middelburgse 'kaaien' (grachten) sieren. In de 19e eeuw gaat het minder goed met Middelburg.

Beelden van de Abdij

abdij1x abdij3xy nwekerkx

De Abdij telt twee, eigenlijk drie, kerken. Te weten de Koorkerk, de Nieuwe kerk en daar tussen de Wandelkerk of het Auditorium. Aanvankelijk was er één Abdijkerk. De huidige kerkgebouwen ontstonden rond 1300. De Nieuwe Kerk werd na een brand in 1568 herbouwd. De Lange Jan dateert uit de veertiende eeuw. De romp is bekleed met ledesteen en heeft een achtkantige vorm. De bovenzijde en met name de spits zijn diverse malen door brand verwoest. Zo in 1568, 1712 en 1940. Meer foto's van het Abdijcomplex (klik op de foto voor vergroting):

Als we het Abdijplein door een van de poorten verlaten, komen we in de historische binnenstad.
En die zag er zo uit: (klik op de foto voor vergroting)


schoenwinkel2 Schoenwinkel Allewijn, Langeviele 2


Bakkerij Sanders, Varkensmarkt

bakkerij2


 

 

StJansstraat ooit

 

Kapper ('Coiffeur') Sanders in de St. Janstraat 7