Abeele - camouflagebunker

"HET KÒN IMMERS OOK EEN HUIS ZIJN." 

Het is nogal opzienbarend: een puntdak op een bunker. Maar als de Duitsers nou iets níet wilden, was dat hun bunker aan de Abeelseweg de aandacht zou trekken. Juist daarom zetten ze er een dak op. Zodat vliegende vijanden zouden denken dat het gewoon een woonhuis was, zoals er meer staan in het gebied tussen Middelburg en Vlissingen. Ook voor geallieerde grondtroepen moest de bunker zo min mogelijk opvallen. Vandaar de camouflage op de muren: nageschilderde ramen en deuren.
De bunker op de hoek van de Abeelseweg en de Nieuwe Vlissingseweg behoorde tot het Landfront Vlissingen. Het is een personeelsbunker van het type 621. Het was ook een commandobunker.

 

Abeele bunker2  Abeele bunker1

 

Zo zag de bunker eruit aan het eind van de oorlog in 1944. Daarna heeft hij het vele jaren zonder de kap en zonder de extra camouflage moeten stellen.

 

Abeele bunker3 Abeele bunker4

 

De bunker was lange tijd eigendom van defensie waarin diverse clubs er gebruik van mochten maken. In 2013 heeft de overdracht naar de B.V. Monumentenbeheer Middelburg plaatstgevonden. Vrijwel direct is de stichting Bunkerbehoud gevraagd mee te denken over een mogelijke herbestemming. Er is gekozen voor het in originele staat terugbrengen van het exterieur. Op oude foto's is te zien dat de bunker een eenvoudig puntdak heeft gehad. Ook zijn er opnames waarop de camouflage patronen op de muren zichtbaar zijn.

 De voortgang in beeld van de gehele restauratie van deze bunker is te bekijken op de website van de Stichting Bunkerbehoud.