1944-2019 Herdenking bevrijding

 

Een overzicht van activiteiten en evenementen

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. De details van deze bevrijding voor wat betreft Zeeland vindt u elders op deze website. Hieronder treft u berichten en andere informatie aan die u informeren over de verschillende evenementen rond deze herdenking. De berichtgeving zal regelmatig worden aangevuld. Het eerste deel bevat informatie over activiteiten / evenementen / tentoonstellingen in de provincie Zeeland. In het tweede deel wordt verwezen naar een aantal activiteiten in West-Brabant. Tenslotte vindt u in het derde deel verwijzingen naar activiteiten / evenementen elders in Nederland.


 

herdenking2 Herdenking3 Herdenking4 Dishoek Herdenking5 

Herdenking Slag om de Schelde
 Op 28 november 1944 legde het eerste geallieerde vrachtschip veilig aan in de haven van Antwerpen. De overwinning van de Geallieerden kwam echter met een hoge prijs. Grote delen van Zeeland lagen in puin en waren ondergelopen (inundatie van Walcheren). Voor de burgerbevolking brak een lange tijd van wederopbouw aan.

De afsluiting van het gezamenlijk programma van de provincies Brabant en Zeeland vindt van 25 tot en met 27 oktober 2019 plaats in West-Brabant, met als eindactiviteit de internationale herdenking op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom.
Bron: Provincie Zeeland

Zie voor actuele informatie de speciale website

 

Koren herdenken 75 jaar Slag om de Schelde
75 jaar later werken vier koren uit het hele getroffen gebied nauw met elkaar samen om dit te herdenken en 75 jaar Vrijheid te vieren: het Zwinkoor uit Sluis, het vocaal ensemble Cantare uit Goes, de Vlissingse Oratorium Vereniging en Het Concertkoor uit Bergen op Zoom.
In de periode september – november geven zij 4 grote concerten: in september in Breskens rond de herdenking van het bombardement, in oktober in Goes rond de herdenking van de slag om de Sloedam en de bevrijding van Zuid-Beveland, ook in oktober in Bergen op Zoom rond de viering van de bevrijding van deze stad én de Brabantse Wal, en begin november in Vlissingen ter herdenking van de landing van de Geallieerden en de bevrijding van Walcheren.

Raadpleeg deze pagina voor meer informatie


Zeeuws-Vlaanderen

Boekje bundelt alle West-Zeeuws-Vlaamse activiteiten rond Slag om de Schelde
Een boekje met een compleet overzicht was nodig. Tientallen activiteiten en tentoonstellingen worden er gedurende het jaar in de gemeente Sluis en net over de Belgische grens gehouden. Het boekje ‘Switchback, 75 jaar bevrijding West-Zeeuws-Vlaanderen’ is uitgebreid met een beschrijving van de laatste momenten van de moeizame bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen. Iedere kern wordt belicht en er zijn oude foto's te zien. Een kaart van operatie Switchback laat de tocht van de geallieerden zien. De boekjes worden gratis verspreid via de diverse tentoonstellingen, musea en folderposten. Ook bij het gemeentearchief en in het klanten Contact Centrum is het boekwerk af te halen.

 

De Bevrijding van Aardenburg, Eede en Sint-Kruis
De tentoonstelling in het Archeologisch museum (Marktstraat 18, Aardenburg) vindt plaats in het kader van het herdenkingsjaar 75 jaar Slag om de Schelde en duurt tot 10 november 2019 .Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

AXEL
Bevrijdings Taptoe Axel - zaterdag 21 september
Vrijheidsoptocht met verschillende korpsen en legenvoertuigen.
Vertrek aan de Statie om 18.30 uur. We lopen achter de muziekkorpsen aan naar het taptoeterrein aan het J.F. Kennedyplein. Start taptoe om 19.30 uur Toegang gratis

 

HULST
De Tweede Wereldoorlog is terug in Museum Hulst : In het museum is een expositie over de bezetting en bevrijding van Hulst en omstreken. Die wekt indruk, door de vele foto's, onder meer van de 18 september 1944 kapotgeschoten torenspits van de basiliek, en een lijst met oorlogsslachtoffers in Hulst en Hontenisse. Samenstelster Ilse Thuy was verrast door het grote aantal: 111.
De expositie is tot en met 11 november, elke dag geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

 

TERNEUZEN
In, en soms ook onder de schoolbanken
School ging gewoon door, ook in de oorlog. In het Schoolmuseum in Terneuzen is sinds woensdag een tijdelijke expositie (t/m 30 november) over de basisschool tijdens de bezettingsjaren: ' Opeens ben je geen kind meer'


Schouwen-Duiveland
Tentoonstellingsprogramma Het Laatste Oorlogsjaar

De gebeurtenissen tijdens het laatste oorlogsjaar hebben diepe sporen nagelaten, die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar zijn. In de expositie ‘Het laatste oorlogsjaar’ blikken vijf musea op indringende wijze terug op de oorlogsgeschiedenis van Schouwen-Duiveland. Aan de hand van vijf persoonlijke verhalen krijgt u een indruk van wat zich hier op het eiland heeft afgespeeld.
Bekijk de flyer over deze exposities.

 

Brouwershaven
Tijdelijke expositie: Jan Verhoeff en de Tien van Renesse
Te bezichtigen t/m oktober 2019
Voor meer informatie: klik hier

Bruinisse
Tijdelijke expositie: Samuel en de verwoesting
Te bezichtigen t/m oktober 2019
Voor meer informatie: klik hier 

Burgh-Haamstede
Tijdelijke expositie: Atlantikwall en Jochem
Te bezichtigen t/m oktober 2019
Voor meer informatie: klik hier

Dreischor
Tijdelijke expositie: Janny en de inundatie
Te bezichtigen t/m oktober 2019
Voor meer informatie: klik hier 

Museumhaven Zeeland Zierikzee
Tijdelijke expositie: Jork en de Zuidvliet
Te bezichtigen t/m oktober 2019
Voor meer informatie:  klik hier


Meer informatie op Facebook

 

Walcheren

 

POLDERHUIS - WESTKAPELLE

Exposities in het museum en de vuurtoren

 

Expo Noorse commando’s
Vanaf 5 oktober t/m 2 november is er in vuurtoren ’t Hoge licht een expositie te zien die het aandeel van de Noorse commando’s belicht tijdens de bevrijding van Walcheren. De Noren (No5 troop en onderdeel van No10 Interallied Commando) zijn na de landing in Westkapelle op 1 november samen met 41 Royal Marines Commando en No4 troop (Belgen) de kant van Domburg en Oostkapelle op gegaan om Duitse stellingen aldaar te veroveren.
De expositie, welke is samengesteld door M. van Hoepen en M. Stroo omvat foto’s en persoonlijke verhalen van verschillende Noorse commando’s. Kaspar Gudmundseth, Per Gunnar Johnson (bekend van de filmopnames van de landing op Walcheren) en Sven Lode. Speciaal voor deze expositie zijn er voor het eerst ook enkele unieke bodemvondsten te zien die afkomstig zijn uit het gebied waar de Noren hebben gevochten. Deze objecten geven ook een beeld van de Duitse eenheden waar zij strijd tegen leverden.

Bezoekersinformatie over het museum vindt u hier; over de vuurtoren leest u hier meer.


Vlissingen

Expositie Slag om de Schelde in de Oranjemolen
In het 75ste herdenkingsjaar van de Slag om de Schelde gaat de aandacht op de expositie vooral naar persoonlijke verhalen. In video's vertellen ooggetuigen over de bevrijding van Vlissingen. Op de molenvloer is op een stadsplattegrond te zien hoe de stad er in oktober 1944 bij lag. De verwoesting van Vlissingen en de nasleep van de oorlog is te zien op foto’s. De begane grond van de molen is donderdag t/m maandag van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken.

Exposities in het MuZEEum
In het MuZEEum zelf aan de Nieuwendijk lopen nog twee tentoonstellingen in het kader van de Slag om de Schelde. Er is 'Bommen en Granaten', van de Vlissinger Dani Ploeger over verbanden tussen geweld, elektronica en terrorisme. Van de Vlissingse kunstenaar Cees van der Burght is met tekeningen, schilderijen en maquettes een tentoonstelling gemaakt. Die heet 'Bezetting Verbeeld', over hoe hij als jongen de bezettingstijd beleefde en schetsen maakte van wat hij zag. Het MuZEEum gaat binnenkort de presentatie van de éénmansonderzeeër Biber in de vitrinecontainer naast de molen verbeteren.

Bekijk hier de brochure over 75 jaar herdenken


Arnemuiden

Museum Arnemuiden herdenkt de gebeurtenissen van 75 jaar geleden met een tentoonstelling binnen én buiten. Een kamer in het museum is ingericht met objecten die herinneren aan de oorlog op Walcheren. Een schilderij, onderscheidingen, foto’s en kledingstukken. Buiten: een fietsroute langs Duitse bunkers op Walcheren. Zij kregen hiervoor hulp van Stichting Bunkerbehoud.

Voor meer informatie: bezoek de website.

 

VEERE
Uncle Abe’s Spitfire
Uncle Abe was piloot bij de KNIL, hij werd boven het vliegveld van Oost-Souburg aangeschoten en verdween in de golven van de Westerschelde. Hij werd nooit teruggevonden. Zijn laatste woorden waren "het is goed zo". T/m 20 oktober is in de Grote kerk te Veere een spitfire, gemaakt van panlatten, op ware grootte te zien.
De tentoonstelling is iedere zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur en dinsdag van 10.00 uur tot 16.00 uur te bezichtigen.


Zuid-Beveland

Borssele

Het zwaartepunt van de Borselse herdenking ligt op 25 en 26 oktober. Het project ‘Vuren langs de kust’ is dan misschien wel het meest spectaculaire onderdeel van deze twee dagen. Hoedekenskerke, Baarland, Ellewoutsdijk en Borssele belichten elk een van de vier vrijheden en laten 24 uur lang een vuur branden op de dijk. Rondom dit vuur heeft ieder dorp een eigen programma. Lees erover op de website en in de Herdenkingsgids.

 

Het eerste bevrijde dorp in Zeeland: Rilland-Bath
Rilland-Bath was het eerst bevrijde dorp van Zeeland. Deze historische gebeurtenis wordt herdacht door Rillanders en oud-Rillanders.
Op 25 oktober vindt om 14.00 uur de herdenking en kranslegging plaats bij het oorlogsmonument te Rilland. Vanaf 12.45 uur is er een ontvangst in de Levensbron.


Tholen

Havendagen 2020 Tholen Sterk

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni 2020 worden in Tholen de havendagen gehouden welke in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Met o.a. kampement van ruim 70 legervoertuigen, pontoongroup, Glenn Miller Army Aire Force Show, helmduiken, en veel meer. Het programma wordt telkens bijgewerkt en te volgen via onze Facebookpagina

Of via de website TholenSterk

 

Tentoonstelling ‘75 jaar bevrijding’ in Streekmuseum De Meestoof
Op 30 oktober a.s. is het 75 jaar geleden dat het eiland Tholen bevrijd werd. Reden voor Streekmuseum De Meestoof om hier een expositie over in te richten. Van 6 april t/m 31 oktober vertelt het museum hoe Tholen de Tweede Wereldoorlog doormaakte; van het verhaal van de opgeblazen Thoolse brug, het overleven in bezettingstijd, de inundatie en evacuatie. Daarnaast is er aandacht voor Thoolse slachtoffers van de oorlog. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje dat gemaakt is op basis van de oorlogsherinneringen van A. J. Smits uit Stavenisse en anderen.


Bekijk hier de activiteitenkalender

 

Bekijk hier het dossier Slag om de Schelde van de PZC

naar bovenActiviteiten in en informatie over West-Brabant

Bevrijders, bezetters en bewoners in openluchtspektakel over eindstrijd Tweede Wereldoorlog
In Bergen op Zoom herdenken ze dat met het openluchtspektakel Supersum, een theaterstuk waarin iedereen zijn eigen strijd levert. Van de moffenmeid tot haar kleine broertje en van de Duitse majoor tot aan meneer pastoor.
De naam Supersum hoeft eigenlijk amper uitgelegd worden in Bergen op Zoom. Het betekent in het Latijn zoiets als 'overwonnen' en 'er bovenop gekomen'. Het staat prominent op het Bergse stadhuis: Mille Periculis Supersum (duizend gevaren kom ik te boven). En in de Scheldestad is geschiedenis nooit ver weg daarom zit in de trailer de deun van Merck toch hoe Sterck: het strijdlied uit de Tachtigjarige Oorlog dat ook het plaatselijke volkslied is. De voorstellingen zijn te zien van 17 tot en met 27 oktober op de historische Waterschans uit 1584.
Lees het volledige bericht en bekijk videotrailer


Canadays

logo canadaysIn het najaar van 1944 werd onze streek bevrijd van bezetting door het nazi-regime. Jaarlijks schenken we, d.m.v. diverse activiteiten, aandacht aan onze bevrijding door Canadese troepen. Canadays dus.
In het programma dat is samengesteld, worden de oorlogsslachtoffers herdacht, vieren we de vrijheid en schenken we aandacht aan vrede en vrijheid in de tegenwoordige tijd. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Brabantse Wal- breed dus. Daarnaast zijn spelers uit de provincies Brabant en Zeeland betrokken bij de activiteiten en werken we nauw samen met de Canadese overheid. Het programma is voor een belangrijk deel verbonden met de Slag om de Schelde.

Meer informatie op de website van Canadays

 


BRABANTSE WAL (Woensdrecht - Bergen op Zoom - Steenbergen)

In het programma dat is samengesteld, worden de oorlogsslachtoffers herdacht, vieren we de vrijheid en schenken we aandacht aan vrede en vrijheid in de tegenwoordige tijd. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Brabantse Wal- breed dus. Daarnaast zijn spelers uit de provincies Brabant en Zeeland betrokken bij de activiteiten en werken we nauw samen met de Canadese overheid.
Het programma is voor een belangrijk deel verbonden met de Slag om de Schelde. Ons gebied was daar een onderdeel van.
WEBSITE:
Onder de knop ‘programma’ vindt u het activiteitenaanbod.


Liberation Route speelt nog grotere rol bij herdenking 75 jaar bevrijding
EINDHOVEN - De Liberation Route krijgt vanaf 2019 een nog prominentere rol. In de aanloop naar 75-jarige herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog komt er een grote Europese publiekscampagne. Er komt ook een langeafstandswandelroute van Parijs naar Berlijn.
De Liberation Route is de route die geallieerden aflegden. Die tocht begon in juni 1944 in Normandië in Frankrijk, ging dwars door België, Brabant en Gelderland naar Berlijn.  
Brabantse routes
Tegenwoordig is de Liberation Route zichtbaar gemaakt in het landschap met een groeiend netwerk van informatiezuilen. Die staan op de verschillende routes van de geallieerde opmars, in onder meer Eindhoven en Son (Market Garden) en Woensdrecht en Welberg (Slag om de Schelde).
Omroep Brabant 30-01-17

herdenking1

Kijk ook eens op  FB StichtingBevrijdingBrabantseWal

 

Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel zouden kunnen oprukken naar het IJsselmeer. Dit wordt in 2019 groots herdacht met twee grote colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een educatief 'basecamp' op de Vlagheide in Schijndel.
Voor meer informatie en de mogelijkheid om vooraf tickets aan te schaffen zie www.omg2019.nl.


roosendaal polar bearRoosendaal: Bevrijdingsprogramma in grove lijnen bekend

Een theaterproductie, een tentoonstelling, een loop van Normandië naar Nispen en nog veel meer. Het gemeentebestuur maakte vorige week bekend 75.000 euro extra uit te willen trekken, bovenop de al bestaande pot van 25.000 euro, voor de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Roosendaal. Inmiddels is ook in grove lijnen bekendgemaakt wat er precies met dat geld moet gebeuren.

Lees bericht


Brabant Remembers
Brabant uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de levenspaden van mensen uit binnen- en buitenland elkaar gekruist en zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Het programma Brabant Remembers vertelt op een creatieve en indringende vorm 75 bijzondere verhalen van Brabanders over de impact van de oorlog op hun leven. Elke zondag is er op Omroep Brabant tv om 12.39 uur een bijzonder portret te zien. De uitzending wordt daarna elk uur herhaald. In totaal zijn er 75 verhalen die meer dan de moeite waard zijn om te kijken.
Op Brabant Remembers vind je ook meer informatie over activiteiten die in het teken staan van 75 jaar Bevrijding. De app Brabant Remembers is ook te downloaden in de App Store en via Google Play.

 

naar boven


 Overige, algemene informatie

 

Fragment uit het gedicht van Maureen de Witte (17) uit Emmeloord (uitgekozen voor de de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam

 

Eén keer vaker denken,
aan die verleden tijd,
die zelfs in het heden,
in de wereld om ons heen
voor altijd zichtbaar blijft.

Eén keer vaker...


VOLG DE BEVRIJDING VAN NEDERLAND
Het NIMH publiceert vanaf juni elke maand een nieuwe digitale bevrijdingskrant op www.75jaarvrij.nl. Hierin volgen we de opmars van de geallieerden vanaf Normandië tot en met de nasleep van de oorlog in december 1945. Met podcasts, artikelen, minidocumentaires en interviews komen allerlei wetenswaardigheden aan bod. Schrijf je nu alvast in voor de nieuwsbrief via www.75jaarvrij.nl en mis niets!

Bekijk de kaart en lees over Market Garden


 

Nationaal Comité 4 & 5 mei
logo nationaal comite 4 5meiProgramma 75 jaar vrijheid
In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid een aantal grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen.

Lees meer

 

Bekijk hier de landelijke agenda van tentoonstellingen en evenementen

En nog een overzicht van landelijke evenmenten


Normandie Memorial mars 2022
In 2022 zullen 29 voormalige commando's een mars lopen van 1000 km in 21 achtereenvolgende dagen. De mars begint in Sainte-Mere-Eglise, Normandie, Frankrijk en eindigt na 19 dagen in Roosendaal, Nederland. De route die wordt gevolgd is in grote lijnen dezelfde die de Canadese en Poolse strijdkrachten in WOII hebben genomen van af de stranden van D-day om Nederland te bevrijden. De mars wordt gehouden om een aantal redenen. Ten eerste willen wij een eerbetoon brengen aan het Korps Commando Troepen dat in 2022 zijn 80 jarig bestaan viert. Ten tweede willen wij het Prinses Beatrix Spierfonds dat zich inzet voor mensen met een spierziekte steunen. Ten derde willen wij met deze mars onze dank uiten voor de bevrijders van ons land.

Voor meer informatie: zie de Facebookpagina

 

naar boven