1944-2019 Herdenking bevrijding

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. De details van deze bevrijding voor wat betreft Zeeland vindt u elders op deze website. Hieronder treft u berichten en andere informatie aan die u informeren over de verschillende evenementen rond deze herdenking. De berichtgeving zal regelmatig worden aangevuld.

herdenking2 Herdenking3 Herdenking4 Dishoek Herdenking5 


In 2019 landelijke herdenking Slag om de Schelde vanuit Terneuzen
Een vrijheidsfestival in Terneuzen is één van vijf landelijke evenementen waarmee in 2019 en 2020 wordt herdacht dat Nederland 75 geleden werd bevrijd. Een deel van het festival in Terneuzen, dat waarschijnlijk volgend jaar op 31 augustus plaatsvindt, wordt live op televisie uitgezonden door de NOS.
De herdenkingen in Zeeland en Noord-Brabant vinden plaats in het najaar van 2019. In 2014, bij de herdenking van 70 jaar Slag om de Schelde, hebben de Canadese ambassadeur, de commissarissen van de koning in Zeeland en Noord-Brabant en de burgemeester van Bergen op Zoom al afgesproken om in 2019 nog groter uit te pakken. Dat gebeurt met hulp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Tussen eind augustus 2019 en oktober 2020 wordt een landelijke campagne georganiseerd met vijf nationale momenten. 75 Jaar Slag om de Schelde is er daar één van.
,,De Slag om de Schelde was van cruciaal belang voor de bevrijding van West-Europa vanwege de toegang tot de haven van Antwerpen", zegt gedeputeerde Ben de Reu, die voorzitter is van de regionale organisatie. ,,Dat is in de rest van Nederland vrijwel onbekend en daardoor altijd onderschat."
De herdenking van volgend jaar moet daar verandering in brengen. Er is gekozen voor een festival in Terneuzen, omdat de Slag om de Schelde in 1944 in Zeeuws-Vlaanderen begon. Mede vanwege de tv-uitzending is gezocht naar een plek met zicht op de Schelde, waar ook een theater is en voldoende parkeergelegenheid.
Het vrijheidsfestival in Terneuzen is het begin van een reeks van herdenkingen van de bevrijding van het grootste deel van Zeeland en West-Brabant, zoals elk najaar gebruikelijk is. Het provinciebestuur heeft gemeenten en organisaties uitgenodigd om op 25 april alvast ideeën uit te wisselen voor de herdenking en de viering in 2019.
Bron: PZC, 30-4-18


Havendagen 2020 Tholen Sterk

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni 2020 worden in Tholen de havendagen gehouden welke in het teken staan van 75 jaar bevrijding. Met o.a. kampement van ruim 70 legervoertuigen, pontoongroup, Glenn Miller Army Aire Force Show, helmduiken, en veel meer. Het programma wordt telkens bijgewerkt en te volgen via facebook:
https://www.facebook.com/events/198169670908277

Of via de website: www.tholensterk.nl


Herdenkingen 2019-2020 gaan van start! (B)
2019 staat in het teken van de herdenking van ’75 jaar einde Tweede Wereldoorlog’. Verschillende beleidsniveaus zijn nu al volop bezig met het uitwerken van herdenkingsprogramma's. Voor een optimaal resultaat is het van belang deze initiatieven zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Vanuit een coördinerende rol heeft het War Heritage Institute op 23 oktober 2017 samen met de partners de grote lijnen van het globale pakket doorgenomen.
De herdenking omvat vijf grote thema’s:
- de bevrijding van België in september 1944, met Mons als eerste bevrijde stad
- de strijd om de vrijmaking van de Scheldemonding van september tot november 1944, met focus op Antwerpen
- de operatie Market Garden, waarvan het bevel voor de landoperatie gegeven is op 15 september 1944 in Leopoldsburg
- het Duitse tegenoffensief in de Ardennen van december 1944 en januari 1945, met Bastogne als centrum
- de bevrijding van de concentratiekampen- en vernietigingscentra (met onder meer Breendonk, Buchenwald, Auschwitz).
Bron: klm-mra (B)


Canadays

logo canadaysIn het najaar van 1944 werd onze streek bevrijd van bezetting door het nazi-regime. Jaarlijks schenken we, d.m.v. diverse activiteiten, aandacht aan onze bevrijding door Canadese troepen. Canadays dus.
In het programma dat is samengesteld, worden de oorlogsslachtoffers herdacht, vieren we de vrijheid en schenken we aandacht aan vrede en vrijheid in de tegenwoordige tijd. Het programma is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Brabantse Wal- breed dus. Daarnaast zijn spelers uit de provincies Brabant en Zeeland betrokken bij de activiteiten en werken we nauw samen met de Canadese overheid. Het programma is voor een belangrijk deel verbonden met de Slag om de Schelde.

Website: http://www.canadays.nl/nl/welkom/

 

 

 

 

 

Santa Fe Event 2019
10 & 11 Augustus
Wij zorgen wederom voor compleet en origineel militair tentenkamp. Er staan honderden legervoertuigen zoals parascooters, motoren, jeeps, kleine en grote transportvoertuigen van het Britse, Canadese en Amerikaanse leger, halftracks en kleine rupsvoertuigen. Ook zijn er diverse levensechte opstellingen te bezichtigen. Reis terug in de tijd en zie met eigen ogen hoe de bezetters en de bevrijders van Nederland leefden en werkten achter het front. Zelfs de catering wordt opgezet in 40-45 stijl.
http://www.santafe-online.nl/nieuws/13142-santa-fe-event-2019


Liberation Route speelt nog grotere rol bij herdenking 75 jaar bevrijding
EINDHOVEN - De Liberation Route krijgt vanaf 2019 een nog prominentere rol. In de aanloop naar 75-jarige herdenkingen van het einde van de Tweede Wereldoorlog komt er een grote Europese publiekscampagne. Er komt ook een langeafstandswandelroute van Parijs naar Berlijn.
De Liberation Route is de route die geallieerden aflegden. Die tocht begon in juni 1944 in Normandië in Frankrijk, ging dwars door België, Brabant en Gelderland naar Berlijn.  
Brabantse routes
Tegenwoordig is de Liberation Route zichtbaar gemaakt in het landschap met een groeiend netwerk van informatiezuilen. Die staan op de verschillende routes van de geallieerde opmars, in onder meer Eindhoven en Son (Market Garden) en Woensdrecht en Welberg (Slag om de Schelde).
Omroep Brabant 30-01-17

herdenking1

Kijk ook eens op

https://www.facebook.com/StichtingBevrijdingBrabantseWal/


Roosendaal: Bevrijdingsprogramma in grove lijnen bekend

Een theaterproductie, een tentoonstelling, een loop van Normandië naar Nispen en nog veel meer. Het gemeentebestuur maakte vorige week bekend 75.000 euro extra uit te willen trekken, bovenop de al bestaande pot van 25.000 euro, voor de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding van Roosendaal. Inmiddels is ook in grove lijnen bekendgemaakt wat er precies met dat geld moet gebeuren.

Lees bericht


Normandie Memorial mars 2022

In 2022 zullen 29 voormalige commando's een mars lopen van 1000 km in 21 achtereenvolgende dagen. De mars begint in Sainte-Mere-Eglise, Normandie, Frankrijk en eindigt na 19 dagen in Roosendaal, Nederland. De route die wordt gevolgd is in grote lijnen dezelfde die de Canadese en Poolse strijdkrachten in WOII hebben genomen van af de stranden van D-day om Nederland te bevrijden. De mars wordt gehouden om een aantal redenen. Ten eerste willen wij een eerbetoon brengen aan het Korps Commando Troepen dat in 2022 zijn 80 jarig bestaan viert. Ten tweede willen wij het Prinses Beatrix Spierfonds dat zich inzet voor mensen met een spierziekte steunen. Ten derde willen wij met deze mars onze dank uiten voor de bevrijders van ons land.

Voor meer informatie: zie de Facebookpagina